2017. július 31., hétfő

Selyemfestés az Örömünnepen
Miért éppen selyemfestés?

Magamról: Nyugdíjas vagyok, két felnőtt fiam van és 3 + ½ unokám! Már iskolás koromban kitűntem rajzkészségemmel, így az igazgatónő javaslatára kerültem a budapesti porcelán gyárba festőtanulónak. Gyors fejlődésemnek köszönhetően Herendre is elküldtek gyakorlatra, évekig porcelánfestőként dolgoztam.

Később (egyéb okok miatt) irodai munkával foglalkoztam, ami hosszú távon nem elégített ki, saját ötletekre vágytam és kreativitásra, így kezdtem újra felfedezni régi csodálatomat a keleti díszítőművészet  – porcelánok, lakkos dobozok, bútorok és különösen a selyem felé – az internet segítségével. Érdekelt ennek a gyönyörű kultúrának a megmutatkozása és gyakorlása, akármilyen felületen: falon, porcelánon, dobozon, vagy selymen.

A selyem lágy, nőies, anyagában csillogó, simogató, elegáns, kellemes viselet és nem utolsó sorban természetes anyag. (A selyemhernyó gubójából készül). Festése teljesen más technikát igényel, mint a törékeny, merev, bár gyönyörű porcelánok díszítése más alapanyagú (olajos) festékekkel, szabadkézi mintákkal.
Bár manapság sokféle videó, bemutató található a neten, 20 évvel ezelőtt, amikor én elkezdtem, még nem lehetett sehol megtalálni a leírásokat, használati utasításokat, nem volt rá recept, hogy lehet a selymet megfesteni.
A dolog technikai oldala előtervezést igényel. A selyem anyaga nem túl sűrű szövésű, a festék, amivel én dolgozom: vizes bázisú, a selymen szétszalad a víz, így a festék is. Saját tapasztalat, sok gyakorlás szükséges. Érezni kell az anyag és festék mozgását, a színek egymáshoz idomulását, adott esetben keveredését. Ha száraz felületen kezdünk festeni, akkor másképp szárad a festék, máshogy alakíthatóak a színek, mintha aládolgozunk tiszta vízzel. Népszerű a batikolásos technika, ennek több változatát is alkalmazzák, ezek egyikét a hétvégén is megpróbálhatjuk, amennyiben lesz rá igény! A kontúrozásos technikához tartozik a mandala festése, amelynek kipróbálására szintén lesz lehetőség az Örömünnepen.
Mit ad nekem a selyem festés?
Engem személy szerint legjobban a természetből való képek tudnak igazán megfogni - azok színeinél nincs szebb. Ha megfog egy téma, sok tervezés, gondolkodás, ráhangolódás előzi meg a munka elkezdését. Még álmomban is a megtalált témával foglalkozom, s mire felébredek, már ötletek zöme alakul ki bennem a megvalósításához. Nagyon jó érzés – bár nehéz a saját érzéseimet másokkal megismertetni, erről beszélni – belülről vibrálok, gyönyörű, vidám színek vesznek körül, csodás hangulatok szállnak meg. Vágy arra, hogy hozzáfogjak az alkotáshoz.(Ilyenkor nincs éhség, szomjúság, csak nagy adag elszántság, és egy csomó tejeskávé.) Lelkesít, örömmel tölt el, nincs megállás, ameddig a kép nem olyan, amilyennek elképzeltem, és ha az elgondolás megvalósítása mégsem azt tükrözi, amilyennek előre megálmodtam, menet közben is változtatok egy jobb megoldáson. (Budapest esőben c. képemnél fedezhető fel) Örömmel venném, ha másoknak is fel tudnám kelteni az érdeklődését e kellemes és pozitív kikapcsolódás iránt, amit a selyemfestés ad, jelent nekem, és adhat másoknak is.
Épp ezért az Örömünnepen lehetőséget szeretnék adni két fent említett technika kipróbálására is, természetesen segítő instrukciókkal kísérve. A különböző méretű anyagok (mandala, kendő, hosszú sál) megfestését a felhasznált alapanyagoktól függően 1500 és 3000 Ft között teszem lehetővé, illetve akinek megtetszett a selyemfestés, azok részére további alapanyagok megvásárlását is biztosítom.

Szeretettel várom személyes találkozásunkat az Örömünnepen:
Eredicsné Majoros Éva
06-30-208-2073
eva.eredics@gmail.com

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése